top of page
Logo-Final transp.png
Search
  • Writer's pictureΒόλβη Μπροστά

Διαμαντής Λιάμας: Ζητώ καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή
Μήνυμα προς τους δημότες να τον στηρίξουν και να τον τιμήσουν με μια καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, στέλνει ο νυν δήμαρχος Βόλβης και εκ νέου υποψήφιος, Διαμαντής Λιάμας. Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, μιλά για το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό που υλοποιείται εδώ και χρόνια, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αναφέρεται επίσης στο συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου και καλεί την πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της και να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον τόπο του.
Κύριε Λιάμα, πόσο ικανοποιημένος είστε από την τρέχουσα θητεία; Τι έγινε και τι δεν έγινε στο δήμο Βόλβης;

Το έργο που επιτεύχθηκε αυτήν την πενταετία είναι πολύπλευρο και δεν μπορεί να παρουσιασθεί μέσα σε λίγες σειρές. Ενδεικτικά μπορώ να πω ότι λειτούργησε υποδειγματικά η φροντίδα μας για την Παιδεία, αναδείχθηκε σημαντικά ο τομέας του πολιτισμού και των αθλητικών υποδομών, επιδείξαμε ιδιαίτερη φροντίδα για την υγεία και ήμασταν πρωτοπόροι στην κοινωνική αλληλεγγύη. Ίσως το σημαντικότερο ήταν, ότι με βάση οργανωμένο σχέδιο, επενδύσαμε στην αύξηση του τουρισμού ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για να πολεμήσουμε την ανεργία, και τολμώ να πω ότι το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Τώρα θα δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στη δημιουργία υποδομών και έργων, που θα δώσουν μακροπρόθεσμη προοπτική, όραμα στις επόμενες γενιές. Η ανάπτυξη των λιμανιών Σταυρού και Ασπροβάλτας με ισάριθμες μαρίνες, η ανάδειξη της λίμνης Βόλβης σε κορυφαίο οικοτουριστικό πόλο έλξης, η διασύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω προαστιακού σιδηρόδρομου, καθώς και η δημιουργία του μεγαλύτερου, ίσως, παράκτιου ποδηλατόδρομου στην Ελλάδα, μήκους σχεδόν 15 χιλιομέτρων που θα ενώνει τον Σταυρό με την Ασπροβάλτα, είναι η πρόταση μας για το μέλλον.


Υποστηρίζετε πως το μεγαλύτερο κατόρθωμα της διοίκησης σας είναι πως μπήκαν σε τάξη τα οικονομικά του δήμου. Σε τι κατάσταση παραλάβατε και σε τι κατάσταση είστε τώρα;

Το 2011, ως η πρώτη διοίκηση του νεοσύστατου δήμου Βόλβης έπρεπε να αντιμετωπίσουμε χρέη εκατομμυρίων από τους έξι δήμους που ενώθηκαν. Κατορθώσαμε με την πάροδο αυτών των 8 ετών, να δημιουργήσουμε έναν δήμο εύρωστο οικονομικά, με αρκετά έσοδα και θετικό ισοζύγιο. Εκείνο που δεν κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε οικονομικά, ήταν τα χρέη των Λουτρών Νέας Απολλωνίας, που υπερέβαιναν τα 3 εκατ. ευρώ, πολλά από αυτά σε δάνειο, που τοκίζονταν διαρκώς, ενώ συνεχώς εμφανίζονταν και νέες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ και εφορία. Μοναδική λύση θα είναι η λειτουργία της λουτρόπολης από ιδιωτικά κεφάλαια με πολλαπλά ανταλλάγματα για την ευρύτερη περιοχή και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετά επενδυτικά σχήματα.


Ποια άλλα βασικά προβλήματα αντιμετωπίζετε στην περιοχή; Πώς μπορούν να επιλυθούν;

Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι κομβικό θέμα που δυστυχώς δεν εξαρτάται από τον δήμο. Έχουν εκπονηθεί μελέτες για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών οργανωμένων δράσεων, που όμως έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πρέπει πλέον τόσο το κράτος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και άλλοι φορείς, όπως η Εγνατία Οδός να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Η αύξηση των τουριστών μπορεί να αποτελέσει το «αντίδοτο» στην ανεργία; Τι άλλες κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε ο τόπος σας να αποτελέσει πόλο έλξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Εδώ και χρόνια λειτουργούμε με βάση ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα τολμούσα να πω ότι θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους. Αρχικά πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη, ίσως, έρευνα σε 1.200 τουρίστες-επισκέπτες. Εξασφαλίσαμε τη μεγάλη διεθνή διάκριση των 8 Γαλάζιων Σημαιών στις ακτές μας, δημιουργήσαμε ειδικό τουριστικό σήμα, τυπώσαμε σύγχρονα έντυπα σε 8 γλώσσες και συμμετέχουμε συστηματικά σε διεθνείς εκθέσεις, Δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μας επιλέξει επιχειρηματικός όμιλος για επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην Ασπροβάλτα, με την κατασκευή του πρώτου 5αστερου ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή. Το σημαντικότερο είναι ότι εκπονήσαμε ένα ειδικό στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Προβλέπει άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, ενέργειες ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, δράσεις προσέλκυσης νέων κοινών σε οικοτουρισμό, ιστορικό και γαστρονομικό τουρισμό, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε να επιτευχθεί επισκεψιμότητα και στις ορεινές και παραλίμνιες περιοχές, προσελκύοντας τον εγχώριο τουρισμό, σε μια σεζόν που θα απλώνεται σε όλο τον χρόνο. Παράλληλα, είμαστε αποδέκτες νέων επιχειρηματικών προτάσεων για επενδύσεις στην παλιά και νέα λουτρόπολη Νέας Απολλωνίας, αλλά και για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε Σταυρό και Νέα Βρασνά.


Ανακοινώσατε μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων. Είστε ικανοποιημένος από το ψηφοδέλτιο σας και σε τι ποσοστό υπάρχει ανανέωση;

Ο συνδυασμός «Βόλβη Μπροστά», περιλαμβάνει συνολικά 200 υποψήφιους ίσως το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό ανανέωσης μας υπερβαίνει το 60%, ενώ πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι προέρχονται από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης του έργου που επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Περισσότερο είμαι χαρούμενος από τον εξαιρετικό συνδυασμό των παλαιών και των νέων, των έμπειρων αιρετών και των πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων, που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό σκοπό. Ιδιαίτερα όμως είμαι ικανοποιημένος από τον σημαντικό αριθμό των γυναικών που κατέρχονται ως υποψήφιες στις τάξεις του συνδυασμού μας. Οι 82 γυναίκες υποψήφιοι σε δημοτικό και τοπικό συμβούλιο, πιστεύω ότι αποτελούν ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, καθώς θα προσφέρουν τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους προτάσεις, τη δική τους πνοή, μαζί με τις δεκάδες νέες και νέους υποψηφίους μας.


Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει στην επόμενη μέρα του δήμου Βόλβης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που φοβούνται, όταν γνωρίζω ότι λειτουργώ με εντιμότητα και ηθική για το καλό του τόπου μου. Με ανησυχεί ότι ορισμένοι ίσως επιδιώκουν να πλασαριστούν στο δημοτικό συμβούλιο για να διεκδικήσουν ανταλλάγματα, για τη διαμόρφωση μιας πλειοψηφίας. Τους στέλνω μήνυμα ότι θα απογοητευτούν οικτρά γιατί δεν δέχομαι εκβιασμούς, ούτε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, όπως γνωρίζουν οι συνδημότες μου. Γι αυτό απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μου και τους καλώ να μας τιμήσουν με μια καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Ακόμα, καλώ όσους δεν μας ψηφίσουν να στηρίξουν έντιμους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών. Εμείς θα συνεχίσουμε να διοικούμε επιδιώκοντας την ενότητα, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό για όλους μας. Είμαι αισιόδοξος πως οι τυχοδιώκτες θα απομονωθούν.


Τι χρειάζεται για να πάει η «Βόλβη Μπροστά», όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού σας;

Χρειάζεται καταρχήν να πιστέψουμε οι ίδιοι στη δύναμη μας. Οι συνδημότες μου πρέπει να πιστέψουν στα πλεονεκτήματα τους, στη παραδοσιακή φιλοξενία μας, στο ισχυρό εθελοντικό πνεύμα, στην εργατικότητα και την ευρηματικότητα που μας διακρίνει. Πρέπει, όμως, και η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της και να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον δήμο Βόλβης που προχωρά μπροστά. Να ενισχύει ένα μοναδικό στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη του τουρισμού που εφαρμόζουμε, ίσως πιλοτικό και για άλλες περιοχές. Να ανοίξει επιτέλους τις πύλες του Κάστρου της Ρεντίνας για το ευρύ κοινό, να συνδράμει στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλουμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Δεν ζητιανεύουμε, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Ο δρόμος μας είναι μόνο μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα. Η εντιμότητα και η αξιοκρατία είναι πλέον εδραιωμένες στον δήμο μας και όσοι θέλουν να γυρίσουν στην εποχή του ρουσφετιού και της διαπλοκής είναι οικτρά γελασμένοι. Σύντομα θα καταλάβουν ότι αποτελούν μια σκοτεινή κι αραχνιασμένη γωνιά του τόπου μας.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page